Over Annekatrien

Mijn passie is om jou terug in beweging te brengen als je even vast zit in het leven door je te leren luisteren naar je lichaam.

Ik ben Annekatrien (°1977), psychologe van opleiding, communicatieprofessional, yoga teacher en persoonlijke yogacoach, Shiatsu behandelaar in wording. Motivator en coach in hart en nieren, nu ook in opleiding. Harmoniezoeker, connector, daadkrachtige rationele denker, empaat, graver, hoogsensitief, perfectionist en soulsearcher. 

De natuur is voor mij dé plek om tot rust te komen en te reflecteren. En met stip de mooiste bezigheid in mijn leven…mama zijn van drie uitdagende wonders!

You have to find what sparks a light in you so that you, in your own way, can illuminate the world.

Oprah Winfrey

Geen 'liefde op het eerste gezicht'.

Ik heb altijd een passie gehad voor het menselijk brein en het functioneren ervan. Vandaar mijn studiekeuze voor psychologie. Al tijdens mijn studies raakte ik gefascineerd door de wisselwerking tussen lichaam en geest.

Zo’n 20 jaar was ik een echte ‘bedrijfsatleet’ eerst in Human Resources, dan in de communicatiewereld: steeds meer projecten, steeds sneller op de bal spelen, steeds scherpere deadlines… laat maar komen! Ik deed mijn job heel graag, maar tegelijk liep ik wel de deur plat van hulpverleners om alle knopen en blokkades uit mijn lijf te krijgen. Om ze er vervolgens weer zonder probleem in te laten sluipen…Ik werd excellent in breinwerk én in het negeren van signalen van mijn lichaam.

In 2015 maakte ik voor het eerst kennis met yoga. In neen, in tegenstelling tot wat je zou verwachten te lezen, was het geen ‘liefde op het eerste zicht’! Ik ben nooit de lenigste geweest, had een heel zweverig beeld van yoga en stond er eerder sceptisch tegenover. Toch was mijn onderzoekende geest benieuwd te ontdekken wat iedereen er zo geweldig aan vond. Al voor de 10-lessenreeks er op zat en ik het goed en wel door had, was ik niet alleen een stuk leniger, maar ook helemaal weg van yoga. Verslaafd aan dat  wekelijks me-momentje, aan zacht bezig zijn met mijn lijf en daar zo’n deugd van hebben, aan de magische manier waarop je brein de vrije loop krijgt tijdens een yoga les maar toch tot rust komt…

Where is my mind?

In 2019 ging het licht echter uit. Ik had een acuut slaapprobleem. Oplosbaar dacht ik, met een quick fix. En ik bleef maar doorgaan slechts met enkele luttele uren slaap per nacht. Tot het woord burn-out viel. Alle ballen in de lucht houden als mama van 3 kleine moeilijke slapers, als partner, als werknemer, als perfectionist bleek te hoog gegrepen. Mijn brein, mijn grote betrouwbare kracht tot dan toe, werd onberekenbaar en haalde vreemde dingen met me uit.

Een periode van (vooral veel) vallen en opstaan volgde. Een zoektocht. Een periode van loslaten en van afscheid nemen van veel dat me dierbaar was en jarenlang mijn identiteit vormde.

Not all storms come to disrupt your life, some come to clear your path.

Paulo Coelho

Een ongewenst cadeau

Tegelijk kwamen ook in die periode prachtige inspirerende personen op mijn pad en andere, nieuwe mogelijkheden. Een burn-out wordt vaak omschreven als een spirituele crisis of een wake up call. Vandaag kan ik erop terugkijken en oprecht zeggen dat het een cadeau was. Eentje dat ik nooit op mijn wenslijst gezet zou hebben maar dat me zoveel dichter bij mezelf bracht.

Eén van de weinige dingen die mijn fysieke symptomen en pijn konden verlichten, was me terugtrekken op mijn yogamat. Ik besloot me verder in yoga te verdiepen in eerste instantie om mezelf te helpen maar wat een ontdekking werd het! Door intensiever aan yoga te doen, vielen de puzzelstukjes in elkaar en ging het ook kriebelen om zelf wekelijks les te geven.

Uit mijn hoofd en in mijn lijf

Tijdens deze periode maakte ik ook voor het eerst kennis met Shiatsu. Al na de eerste behandeling ging er iets stromen in mij dat ik al een hele tijd niet meer gevoeld had. Geraakt door mijn persoonlijke ervaring, stapte ik even later zelf ook binnen in de boeiende wereld van Shiatsu of drukpuntmassage (van het Japanse “shi-atsu”, letterlijk” vinger-druk”) en startte de opleiding tot behandelaar, een volgende stap op mijn eigen weg naar bewuste ontwikkeling, leven vanuit mijn kern en groei. Shiatsu is voor mij zoveel meer dan een massagetechniek. Het helpt me uit mijn drukke hoofd en in mijn lijf te komen. In het moment zijn. In één woord…helend!

Tijdens mijn loopbaan in organisaties als teamlid of leidinggevende, was ik steevast diegene met oog voor het menselijke aspect en welzijn van het team. Vanuit mijn persoonlijke-en bedrijfservaring en vooral vanuit mijn overtuiging dat lichaamswerk kan bijdragen aan (mentaal én fysiek) fittere werknemers, wil ik ook organisaties meenemen langs deze andere ingang dan de cognitieve toegangspoort om welzijn op het werk te ondersteunen.

Ik kijk er alvast naar uit om je mee te nemen in de boeiende reis doorheen je lichaam!

Curriculum vitae

1995-2000: licentiaat in de arbeids-en organisatie psychologie KULeuven

2000-2001: MBA algemeen management Vlerick Leuven Ghent Management School

20 jaar ervaring in een multinational in de voedingssector als teamlid, teamlead en projectwerker in Human Resources (recrutering, opleiding en ontwikkeling, HR Business Partner) en Corporate Communicatie (consumer carelineverantwoordelijke, persrelaties, opzetten van communicatie campagnes-en events, crisismanagement en -communicatie, stakeholder management, …)

2019-2020: 200u Yoga Teacher Training bij Joachim Meire, internationaal erkende opleiding door Yoga Alliance

2022: 50u Yin Yoga Teacher Training bij Karen Vanlangendonck

Sinds 2020: wekelijkse yogalessenyoga workshop begeleider

2021: start groeitraject traject naar erkend shiatsu-beoefenaar. Ik rondde mijn tweede jaar intussen succesvol af. Ik ben aangesloten bij de Belgische Shiatsu Federatie, de onafhankelijke nationale beroepsfederatie die gekwalificeerde shiatsu-beoefenaars verenigt.