Over yoga

Een eeuwenoude traditie verrijkt met moderne inzichten

Yoga ontstond enkele duizenden jaren geleden in het verre Oosten, het gebied waar vandaag India ligt. Het woord Yoga is afkomstig uit het Sanskriet (Oud-Indiaas), en wordt vaak vertaald als ‘verbinden’. Yoga is immers ontstaan vanuit de intentie om meer één te worden met de natuur

Mediteren deden de eerste yogi’s in de natuur. Ze bestudeerden de dieren. En ze begrepen dat er een functie zat achter de houdingen en stretchings die dieren aannamen. Iets wat ook voor mensen heilzaam kon zijn. Vandaar dat vandaag nog steeds veel yoga houdingen namen hebben van dieren (kat, cobra, vlinder, …) of van natuurverschijnselen (denk maar aan berghouding, lotushouding, …). 

Yoga is niet iets dat ‘af’ is, het werd stelselmatig verrijkt en uitgebreid en groeit nog steeds tot op de dag van vandaag. Yoga kwam naar het Westen in het begin van de twintigste eeuw. Moderne yoga zoals die hier beoefend wordt is een samengaan van een eeuwenoude traditie en nieuwe Westerse inzichten, met nadruk op het uitoefenen van houdingen of asana’s.

Zoveel yogi's, zoveel definities...

Stel de vraag wat Yoga is aan een paar yogi’s en je zal allemaal verschillende antwoorden krijgen.
Er zijn wel enkele basiselementen die steeds terugkomen en die ook steevast in mijn lessen aan bod komen:

Asana’s of fysieke houdingen

In essentie is yoga ontstaan vanuit de intentie om te mediteren. Dit doe je meestal al zittend. Het woord as-ana betekent dan ook letterlijk ‘zitten op je …’.

Vandaag, in onze meer sedentaire levensstijl, hebben we net meer nood aan bewegen in plaats van aan stilzitten. De beoefende houdingen gaan dus meer nadruk leggen op het stretchen of versterken van spieren om het lichaam terug in balans te brengen.

Pranayama of ademhalingsoefeningen

Ademhaling is als een rode draad doorheen een yogales.

Ademhaling is de brug tussen lichaam en geest, een verbinding tussen je fysieke sensaties en je denkprocessen dus. Er bestaat een voortdurende wisselwerking tussen beide. In een stresserende situatie, ga je sneller en oppervlakkiger ademen. Een natuurlijke reactie van je lichaam om alle kracht naar je spieren te laten gaan en je uit een benarde situatie te redden. 

Het mooie is dat dit omgekeerd ook geldt…daar zetten we op in tijdens een yogales ! Door aan een rustiger tempo te ademen, geef je als het ware een signaal aan je brein dat het tot rust mag komen. Wat op zijn beurt dan weer een rustgevend effect heeft op je lichaam. En dat is waar we naar op zoek zijn, toch? Het toepassen van enkele eenvoudige ademhalingstechnieken wordt dus standaard meegenomen en elke les!

Meditatie en yoga filosofie

Via relaxatie oefeningen en visualisaties begeleid ik je naar korte meditaties tijdens de les. 

Yoga filosofie wordt meegenomen in een thematische les bijvoorbeeld, of via een herkenbaar of actueel thema op een niet zweverige manier.

De belangrijkste voordelen van yoga

De voordelen van Yoga zijn zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Ze zijn talrijk. En voor iedereen verschillend.

Een betere houding, minder fysieke klachten, meer flexibiliteit, kracht en balans

Sommige Yoga houdingen dagen je op fysiek gebied uit. Je werk toe naar een betere houding door aan de slag te gaan met de combinatie van ontspanning en kracht brengen op de plaatsen van je lichaam waar dit nodig is. Je wordt enerzijds flexibeler en anderzijds krijg je een krachtigere spiertonus. Ook je balans en je lichaamsbesef worden bevorderd. En zo ga je je ‘beter‘ voelen in je lichaam.

Veel mensen worden door artsen naar yoga verwezen als ze last hebben van nekklachten. Maar ook rugklachten of last rond je heupen, zijn typische pijnpunten die (deels) toe te schrijven zijn aan een slechte houding. Aangezien yoga je algemene houding verbetert en opgestapelde spanning in het lichaam doet loskomen, kan het zeker voor deze klachten soelaas bieden.

Minder stress, gejaagdheid, slapeloosheid en hogere concentratie

Als je brein constant alert is, kan je niet tot ontspanning komen. Spelen met inspanning en ontspanning, door middel van houdingen en  ademhalingstechnieken, kalmeert je lichaam. Er komt meer helderheid in je brein. Je ervaart een moment van rust, van “zakken”. Wat uiteraard een gunstige invloed kan hebben op je concentratie maar ook op je slaapkwaliteit.

Yoga helpt je zo om lichter in het leven te staan. Vanuit deze innerlijke rust ga je intuïtief ook meer voelen wat voor jou de juiste weg is!

Yoga leert je naar je lichaam én de wereld errond te luisteren en in verbinding te treden.

In een yogales word je bewust van hoe jij je lichaam beweegt. Door meer in contact te komen met jezelf, even de ‘pauzeknop’ in te drukken, komt er ruimte om stil te staan bij de wereld om je heen en hoe je beweegt in de wereld. Ook naast je matje!

Hoe je denkt, handelt en je gedraagt in relatie tot jezelf en tot de wereld bijvoorbeeld. Bewustwording van patronen is altijd een eerste noodzakelijke stap om deze te kunnen ombuigen en een dieper niveau van verbinding aan te gaan met jezelf, anderen en de wereld rondom je.

Meer energie

Yoga kan ondersteunend zijn als je je futloos en vermoeid voelt.

Je energie kan beter door je lichaam stromen waardoor je ook meer energie krijgt. Door op de juiste manier te ademen wordt ook het zuurstofgehalte in je lichaam hoger waardoor spieren en organen meer brandstof kunnen krijgen.

Alle voordelen van yoga op een rijtje