Over shiatsu

Een manuele therapie om energie te laten stromen

Shi-atsu betekent letterlijk vinger-druk. Als iemand pijn, een tinteling of stijfheid voelt, zal hij instinctief reageren door met de handen op de pijnlijke plaats te wrijven of te drukken. In deze natuurlijke (be-)handeling, ligt de oorsprong van Shiatsu.

Shiatsu is een manuele therapie die ruimte maakt om energie te laten stromen langs de natuurlijke weg in het lichaam. Deze ruimte zorgt voor ontspanning en vanuit ontspanning kan je lichaam zich herstellen en nieuwe energie opdoen. Hierdoor worden fysieke klachten minder en komen emoties weer in balans. Bij een shiatsu-behandeling worden o.a. duimen, vingers en handpalmen gebruikt om druk uit te oefenen op bepaalde plaatsen op het lichaam. 

Shiatsu groeide vanuit de traditionele Oosterse geneeskunde en ontstond in Japan. Vandaag erkent het Japanse Ministerie van Gezondheid Shiatsu als een heelwijze om ‘de gezondheid te bevorderen of te bewaren, specifieke klachten te behandelen en interne stoornissen te corrigeren.’

Geworteld in de Oosterse filosofie

In de Oosterse zienswijzen wordt ervan uit gegaan dat alles energie is. Alles is in beweging door een voortdurende uitwisseling tussen yin en yang. In deze holistische aanpak staat de mens niet boven de natuur maar maakt hij er deel van uit en is hij onderhevig is aan dezelfde wetmatigheden. De mens is opgebouwd uit energie zoals de rest van de natuur. Je energietoestand wordt beïnvloed door factoren zoals voeding, ademhaling en levenswijze.

Die universele energie wordt “ki” genoemd in het Japans of “chi” in het Chinees. De ki stroomt door de organen en door alle andere delen van het lichaam via kanalen die we meridianen noemen. Door te drukken op bepaalde punten op de meridianen, of strekkingen uit te voeren, brengt de Shiatsu therapeut je energie in beweging. Daardoor gaat je lichaam zelf een evenwicht zoeken dat jou dichter bij gezondheid brengt. Net door je mee te laten nemen door je natuur, door het ritme van de seizoenen, de natuurlijke cyclus van energie doorheen de dag, … kom je meer in balans in plaats van in strijd met je eigen natuur.

Shiatsu activeert de natuurlijke herstellende krachten van je lichaam. 

De Chinese acupunctuur werkt bijvoorbeeld met dezelfde energiekanalen, door belangrijke punten op de meridianen met naalden te behandelen.

Alle voordelen van shiatsu op een rijtje